Fantezie

The perfect day

Textul de mai jos l-am publicat pe vechiul meu blog în iulie 2014. Da, a trecut mult timp de atunci și îmi pare rău că nu am salvat articolele de suflet înainte de a-l șterge. Acesta este unul din puținele pe care le-am găsit pe Facebook, al cărui conținut l-am pus integral. M-am bucurat când am găsit articolul, dar când l-am citit mi-am pus întrebarea dacă acum, după opt ani de zile, gândesc la fel despre subiectul articolului și am conștientizat că nu mi-ar plăcea ca o zi anume să se repete iar și iar, până când eu sau altcineva consideră că da, asta este varianta perfectă a zilei și pot să trec mai departe la următoarea. Exemplul pe care l-am dat cu numărul de lingurițe de zahăr puse în ceașca de cafea și al țigărilor fumate este copilăresc, recunosc, dar ideea în sine este interesantă.

„O nouă zi seamănă cu cea care a trecut, dar nu în totalitate. Ar fi ilogic să fie identice. Cu toate acestea, pentru mine toate sunt aproape la fel. Uneori mă gândesc că ar fi interesant să retrăiesc o anume zi din viață de nenumărate ori, dar având puterea de a face schimbări până când aceasta ar deveni perfectă. Ați văzut filmul Edge of tomorrow cu Tom Cruise în rolul principal? Ceva asemănător mi-aș dori și eu, dar cu mici diferențe, bineînțeles. Zic asta deoarece nu mi-ar plăcea să mă lupt cu extratereștri hidoși și nici să devin o adevărată mașină de luptă invincibilă, ci doar să creez o zi perfectă și apoi să trec mai departe, la următoarea pe care, inevitabil, o voi modifica.

Dar dacă stau să mă gândesc bine cred că până la urmă m-aș plictisi să traiesc de mai multe ori o zi din viața mea și aș renunța să îmi doresc așa ceva. În definitiv toate întâmplările din viața unui om nu sunt aleatorii, ci au un scop precis, așa că ce rost ar avea ca să le schimb odată ce acestea au avut loc? În fiecare dimineață beau o cană mare de cafea acasă, înainte să plec la birou. Contează că pun o linguriță de zahăr sau două în cafea? Sau numai una și jumătate? Are rost să repet aceeași zi cântărind cantitatea de zahăr pe care o torn în cafea? Eh, da, până la urmă e vorba de sănătatea mea, veți zice. Dar problema asta o pot rezolva începând de mâine, fără să retrăiesc aceeași zi. Renunț la zahăr și gata! Și țigările? Să fumez numai două la cafeaua de dimineață sau mai bine trei? Care este numărul magic? Mai bine niciuna, veți spune voi.

Așa că, revin cu întrebarea: de ce să retrăiesc o zi numai pentru a-mi da seama câte țigări ar trebui să fumez la cafeaua de dimineața când pot pur și simplu să îmi propun ca începând de a doua zi să nu mai fumez deloc? Nu este mai simplu așa? Cred că până la urmă singurul avantaj ar fi că aș trăi mai mult din cauză că aș avea posibilitatea să retrăiesc o zi de câte ori doresc. Dar ar fi așa de plictisitor! Este tentant, recunosc, dar mai bine nu!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *